Articles & Code Snippets


Interviu EVZ

Interviu EVZ


Ana Zidarescu - Evenimentul Zilei


AZ: Cand ai ajuns in  Canada? Care au fost motivele pentru care ai ales aceasta tara?

CN: Am plecat din tara in 2004. Frecusurile de zi cu zi care imi umpleau nepermis de mult viata, nepasarea si atitudinea unora au fost principalele motivele pentru care am decis doar sa vizitez Romania.


AZ: Ai o diploma in arte vizuale. Cum ai facut pasul spre web design?


CN: Dupa ce am terminat studiile la Universitatea de Arte Bucuresti - Sectia Grafica, am lucrat la mai multe agentii de publicitate, urmand ca in 2001 sa incep cu un prieten un mic studio de creatie care in timp s-a speciaziat pe web design. Intodeauna am fost atras de tehnologie si am încercat sa combin cunostintele mele de perspectiva, cromatica, anatomie etc... cu tehnologia din lumea digitala. Cred ca background-ul meu mă ajuta sa vad lucrurile altfel fata de alţi web designeri.


AZ: Lucrezi de 14 ani in acest domeniu. Ce include portofoliul tau?

CN: In primul rand... multe siteuri, de la siteuri mici de prezentare - pana la proiecte mari pentru corporatii precum McDonalds. Deasemenea include proiecte de brand identity si materiale publicitare pentru diferite campanii de publicitate pentru clienţi din Nord America si Europa.  


AZ: Care a fost cel mai ambitios proiect la care ai lucrat sau unul de care te-ai atasat mult?

CN: De fiecare proiect mă atasez într-un fel sau altul, probabil ca cele mai importante au fost cele care au avut feedback pozitiv de la clienţii clienţilor mei. Unul din proiectele personale la care tin este e-buyart.com. Aici am incercat sa adun artisti romani si sa ii promovez in afara tarii.



AZ: Care sunt proiectele tale pe viitor? Care este proiectul la care aspiri?

CN: In urma cu patru ani am decis sa deschid aici in Canada, a a doua agentie de publicitate (MarketDental.com) - specializata in domeniul stomatologic. In prezent toata energia mea este focusata pe cresterea companiei, iar in viitor... obiectivul meu este sa reusesc sa gasesc un mod de lucru care sa aduca performanta si echilibru intre viata profesionala si viata personala.


AZ: Care este site-ul tau preferat, din punctul de vedere ai unui web designer? De ce?

CN: Imi place foarte mult www.apple.com, pentru simplitate dar in acelasi timp si pentru puterea brandului care transmite valoare şi diferenţiază produsele din piata care era monopolizata de o companie mamut... (nu zic care, oricum incepe tot cu M :)).


AZ: Care a fost prima impresie odata ajuns in Canada?

CN: Primele 6 luni au fost grele, eu si sotia mea de mai multe ori am vrut sa ne intoarcem in Romania. Nivelul de viata scazuse odata ajunsi in Toronto. Eu mi-am caut de lucru, iar sotia mea fiind medic stomatolog a trebuit sa studieze mai bine de 2 ani ca sa poata aplica, si in cele din urma intra, intr-un program de echivalare a studiilor. Desi eram coplesiti de dorul de casa si de greutatile inevitable inceputului, vedeam lumina de la capatul tunelului....aveam SPERANTA si asta a facut o mare diferenta in "prima impresie" pe care am avut-o despre Canada.
Cred ca in Romania speranta a murit pentru multi.


AZ: Ce iti lipseste cel mai mult din Romania?

CN: Parintii si prietenii...


AZ: Ce expozitii ai avut in Romania, dar in strainatate? Cu ce lucrari ai participat?

CN: In Romania am avut doua expozitii personale la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti - Mogosoaia si la Muzeul de Arta din Ploiesti cu lucrari de grafica si gravura. Si mai multe expozitii de grup in Romania si strainatate.



AZ: Ce parere ai despre comunitatea romanilor din Canada? Ai prieteni romani cu care obisnuiesti sa-ti petreci timpul liber?

CN: Comunitatea romanilor din Canada si Statele Unite pare ca a fost cumva "filtrata" prin obtinerea vizei si cred ca au lasat o impresie mai buna fata de cei din Italia sau Spania.
Comunitatea este uriasa, in special in orasele mari (Toronto, Montreal, Vancouver...) Conform recensamantului Census din 2006 erau aproape 200.000 de romani in Canada. In patru ani numarul lor s-a dublat, acum se estimeaza 400.000.
Am destul de multi amici romani - ironia soartei face, ca acum dupa ceva ani, sa am poate mai multi prieteni romani aici, decat cei ramasi in Romania.



AZ: Care este cea mai mare reusita a ta peste Ocean?

CN: Nu a mai trebuit sa folosesc "ciocolata", ca sa mi se deschida usile :)



AZ: Daca ar fi sa alegi o tara de pe glob in care sa locuiesti, care ar fi aceasta si de ce?

CN: Mi-ar placea sa cred ca la un moment dat va fi Romania, acum este Canada - am decis acest lucru in momentul in care am ajuns aici.
De ce am ales Canada? Pentru ca pot sa parcug 300 km in 2 ore, pentru ca lumea sta la rand cand asteapta autobuzul, pentru ca nu trebuie sa innumar restul la magazin, pentru ca nu exista apelativul gaozar, samd... pentru toate aceste lucruri marunte care te fac sa simti viata altfel.

web


Archives